Osa ohjelmistotaloista kipuilee murroksen kanssa

liiketoiminta
asiakastyö

Ohjelmistoala elää vahvasti trendeistä. Kestävää ohjelmistokehitystä ja etenkin tekoäly-/kielimalliratkaisuja tarjoavat yritykset ennustavat 80% kasvua liiketoimintaansa, vaikka yleinen talouskehitys yskii pahasti: https://www.sttinfo.fi/tiedote/70057849

Tämän kirjoituksen tarkoitus ei ole kuitenkaan kertoa kuinka tarjoamme yllä mainittuja palveluita, vaan keskittyä asiakastyön merkitykseen murroksen aikana. Olivat tarjotut palvelut mitä tahansa.

Itseäni murroksessa kiinnostaa eniten alan tervehtyminen, mitä on odotettu kuin kuuta nousevaa. Murros ei mahdollista vain uusien yritysten voimakasta liiketoiminnan kasvua, vaan ne pakottavat myös aiemmin menestyneet olleet firmat miettimään omia toimintatapojaan uusiksi.

Lisäarvon tuottaminen ja liiketoimintalähtöinen kehittäminen on ollut monen ohjelmistoyrityksen viestinnän tärkeimpiä teesejä viime vuodet, mutta asiakkaiden arvioidessa uudelleen omaa maksukykyään tai -halukkuuttaan, on moni todennut että viestintä ei läheskään aina käänny suoraan asiakaskokemukseksi. Etenkään niiden toimijoiden kohdalla, jotka eivät ole ymmärtäneet mistä alan murroksessa on kyse. Ei ole kyse pelkästään uusista teknologioista tai trendeistä. Ne ovat vain keppihevosia toimijoille puhua itsestään ja omasta toiminnastaan. Etenkin yksityisellä sektorilla asiakkaista kilpaileville yrityksille kyse on tärkeämmistä asioista. Suhtautumisesta asiakkaisiin.

Ohjelmistoalan pullavuosien jälkeen kun yrityksen tilanne alkaa vaikeutua ja kilpailun kovetessa tilauskannat pienentyä, päädytään muutoskyvyttömyyden takia ratkaisuun, jossa organisaation ongelmia maksatetaan surutta asiakkaille. Laskuja lähetetään milloin milläkin tekosyyllä. On “asiakkuuden haltuunottoa”, “sisäistä järjestäytymistä", bugikorjauksia jotka aiemmin kuuluivat yrityksen peruspalveluun jne. Kaikkea mikä naurattaisi, jos ei olisi maksaja…

Asiakkaan ei kuitenkaan kuulu maksaa toimittajan sisäisistä ongelmista. Todellisuus on kuitenkin se, että epävarmuus koskee ihan yhtä lailla asiakkaiden liiketoimintaa, kuin toimittajaakin. Jos ei jopa enemmän, monen perinteisen alan ollessa vaikeuksissa. Ja sekös pistää maksajana miettimään. Miten kehittää omaa toimintaa vaikeassa markkinassa, jos luvattua kehityspalvelua ei pystytä toimittamaan ajallaan?

Talousnäkymät vaativat lähes kaikilta yrityksiltä muutosta ja jos oma muutoksenne on panttivankina yrityksellä, joka ei osaa tai kykene auttamaan omien ongelmiensa takia, olkaa meihin yhteydessä. Lupaan, että jo ensimmäisestä tapaamisesta teillä on tunne, että teemme asiat eri tavalla.

Asiakkaiden suuntaan tärkeintä on kuuntelu ja aidon kiinnostuksen osoittaminen, myös sillä tasolla että uskalletaan todeta asiakkaan olevan väärässä kun sille on aihetta. Tiivis ja tavoitekeskeinen tuotekehitys muuttuu nopeasti pelkästä asiakassuhteesta aidoksi kumppanuudeksi, jossa myös saavutettuja tuloksia juhlitaan yhdessä.

Ostaessanne palvelua, pitäisi ensimmäisen tunteen olla että käytetty raha tuottaa jotain. Tai ainakin sen pitäisi tuottaa muutakin kuin pelkkiä ongelmia.